A.deneme

27 Kasım 2013 Çarşamba

Kira Gelir Vergisi

Kira Gelir Vergisi Nedir ? Kimler kira vergisi beyannamesi verecek ?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesikarşılığında elde edilen gelirler“gayrimenkul sermaye iradı”olarakifadeedilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılırlar ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulurlar.

Vergi mükellefiyeti, yukarıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından kiraya verilmeleri sonucunda kira geliri elde etmeleri nedeniyle doğar. Elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutulur.

Kimler kira vergisi beyannamesi verecek ?
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;
¨ Bir takvim yılı içinde elde ettiği mesken kira geliri, istisna tutarını [2.200 Yeni Türk Lirasını] aşanlar,
¨ İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını [2006 yılı için 18.000 Yeni Türk Lirasını] aşanlar,
Beyanname verme sınırı olan 18.000 Yeni Türk Lirasının aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi tevkifatına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.
¨ Bir takvim yılı içinde elde ettiği, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iratları toplamı 875 Yeni Türk Lirasını aşanlar,
¨ Diğer mal ve haklardan kira geliri elde edenler.
Eş ve çocukların kira gelirleri ayrı beyanname ile beyan edilir