A.deneme

20 Aralık 2014 Cumartesi

İstanbul Sancaktepe’de emlak vergileri neden arttı?

İstanbul sancaktepe’de emlak vergileri neden arttı?Sancaktepe’de vatandaşa şok emlak vergisi İstanbul Sancaktepe bölgesinde fahiş fiyatla arttırılan emlak vergisi mahkemelik oldu. Emlak vergilerine yapılan fahiş artışlar nedeniyle vatandaşlar mahkemeye gitmeye devam ediyor. Sancaktepe ilçe belediye sınırları içinde bulunan arsasının emlak vergisinin yüzde 700’lere varan bir artış göstermesi üzerine vatandaş belediyeye yaptığı itiraz olumsuz sonuçlananınca dava açma yolunu seçti.
İstanbul ili Sancaktepe ilçesi arsa emlak değeri 2013 yılında 988.24 TL iken 2014 yılında bu rakam 6.133,83 TL düzeyinde şok bir artışla yüzde 621 oranında arttı.
Arsa sahibi vatandaşın Sancaktepe’de bulunan arsasına belirlenen astronomik değer yüzde 621’i bulunca emlak vergi mağduru olan vatandaş “Bu artış hiç bir hukuk anlayışı, akıl, izan ve vicdanla izah edilemez. Bu nedenle hakkımız olan dava yolunu seçerek bu haksızlığı gidermek adına yargı yolunu seçtik” dedi.

Emlak Vergi değerleri her dört yılda bir oluşturulan takdir komisyonlarınca belirleniyor. En son 2013 yılında yapılan arsa, arazi değerlemeleri sonucunda 2014 yılında emlak vergilerinde fahiş artışlar yaşanmıştı. İki yıl öncesine kadar sınırlı yapılan emlak vergi itirazlarına Anayasa Mahkemesi sınırlı itiraz hükmünü bozarak vatandaşa da emlak vergisine itiraz edebilir yolunu açmıştı.

Vatandaşların emlak vergilerine itiraz haklarının olması özellikle bu yıl belirlenen dengesiz ve yüzde 700 lere varan yüksek artıştan sonra vatandaşlar vergi mahkemelerinin yolunu tutuyor. Açılan davaların vatandaşın lehine sonuçlanmasıyla itirazı olanlar soluğu mahkemede alıyor.

İstanbul Sancaktepe ilçe belediye sınırları içinde arsası bulunan emlak vergi mağduru vatandaş bugüne kadar en büyük artışın yaşandığı ilçede arsasına gelen yüzde 700 lere varan artış için önce Başbakanlık Makamına ve Sancaktepe belediyesine yazı yazarak bilgi istedi. Belediye’den kendisine verilen bilgiye göre mealen “ biz yapmadık, takdir komisyonu değerleri belirledi” olunca soluğu mahkemede aldı.

Arsa ve arazi vergi değerlerini belirleyen “takdir komisyonları” yedi kişiden oluşuyor. Arsa ve arsa rayiç değerlerini belirleyen takdir komisyonu üyeleri; Belediye başkanı veya vekili, belediyeden bir memur, Vergi dairesi başkanlığından iki memur, Tapu müdürü veya bir memur, Ticaret Odasından bir üye ve muhtar..

EmlakPencerem.com’a konuşan ve ismini vermek istemeyen Emlak Vergisi mağduru vatandaş “İstanbul 2 No lu Vergi Mahkemesinde dava açtık. Ancak bu konuda mağdurlar yalnız başına bırakıldı hepimizin hukuki desteğe ihtiyacı var.” İfadelerini kullandı.